Два документални филма получават наградата за филмова награда

последно актуализиранa на 06.11.2017

Победителите в конкурса за най-добър филм по темата "Здравословни работни места" 2017 са Люис Уилкокс с "Преди моста" (САЩ) и Туна Каптан с "Костенурките" (Германия).

Наградите бяха връчени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) по време на 60-ия Международен фестивал за документален и анимационен филм в Лайпциг (DOK Лайпциг).

Печелившият филм "Преди моста" на Люис Уилкокс повишава информираността за това как автоматизацията ще се отрази на бъдещето на човечеството. Журито коментира филма: "Бързо променящите се технологични и социални промени в света, които засягат всички нас и нашата визия за бъдещето на работата".

Вторият победител "Костенурките" на Туна Капитан е мулти-перспективен филм, изследващ връзките между животните, човека и войната. Журито смята, че филмът е "сложно и поетично обсъждане на драматичните сътресения в съвременния свят: война, миграция и жестокост, която синтезира неочакваното, включително нашата връзка с животинския свят".

В допълнение, журито даде специално внимание на филма "Alien" от Morteza Atabaki (Турция) за един старец, работещ в работилница за конци.

EU-OSHA има за цел да насърчи обсъждането на важността на безопасността и здравето при работа в Европа. Чрез създаването и финансирането на филмовата награда "Здравословни работни места" ЕU-OSHA се надява да изгради библиотека от филми за повишаване на осведомеността по въпросите на БЗР и да вдъхнови създаването на повече филми по темата за работа, променящата се природа и въздействието си върху работниците тяхната среда.

Печалившите споделят наградата от 5 000 евро, както и DVD копия на техните филми. Тези дискове ще бъдат разпространявани и в националните фокусни центрове на EU-OSHA в цяла Европа, допълнени с необходимите субтитри. Прожекциите ще имат за цел да насърчат разискванията по различни теми, свързани с БЗР и по-специално с новите форми на работа разпространявайки посланието за важността на безопасността и здравето при работа на широка аудитория.

Научете повече за:
Победителите в конкурса за филм по темата за здравословни работни места 2017
Посетете уеб сайта на DOK Лайпциг

Източник на материала: EU OSHA

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама