ISO 45001 - новият световен стандарт за здраве и безопасност и здраве при работа

последно актуализиранa на 31.01.2018

Сложният процес на разработване - първият проект, публикуван през юли 2014 г., включва серия от срещи, многобройни повторения и стотици часове на дебати между международна група експерти по безопасност и здраве.

Те включват Ричард Джоунс (на снимката), ръководител на политиката и обществените работи в Института за безопасност и здраве при работа (IOSH), който казва:

"Голяма е новината, че ISO 45001 е получило одобрение, с 93% на гласувалите в полза на публикуването. IOSH разбира от секретариата на ISO, че стандартът може да бъде публикуван още на 8 март." 

"Имахме удоволствието да получим искрени благодарности за съдействието на IOSH и работата й по това постижение, както от председателя, така и от секретаря на комисията по ISO PC 283, отговарящи за разработването на новия стандарт."

"И ние бихме искали да благодарим на членовете на IOSH за техния безценен принос към различните консултации през последните четири и половина години на развитие."

Стандартът следва структурата на системата за управление, използвана за ISO 14001 и ISO 9001. Тя се базира първоначално на OHSAS 18001, но също така отчита и други влиятелни документи, като насоките на Международната организация на труда (МОТ) за БЗР и различни национални здравни и здравословни условия на труд стандарти за управление.

Това ще бъде първият световен стандарт по рода си, казва Международната организация по стандартизация (ISO), давайки на организациите "общоприета рамка за подобряване на здравето и безопасността на служителите, намаляване на рисковете на работното място и създаване на по-здравословни и безопасни условия на труд".

Дейвид Смит, председател на ISO PC 283, казва, че привеждането на ISO 45001 в пакет от стандарти за ISO система за управление ще бъде добре дошло. Той казва:

"Сега имаме международен стандарт за здравословни и безопасни условия на труд, съобразен с други бизнес стандарти като ISO 9001, ISO 14001 и ISO / IEC 27001, който помага на организациите да управляват този ключов риск като част от своите бизнес процеси.

"ISO 45001 е значително подобрение на OHSAS 18001. Ефективното прилагане на ISO 45001 ще намали риска от увреждане на работното място."


IOSH, орган за връзка за разработването на стандарта, проведе поредица от събития през 2017 г., за да помогне на бизнеса и специалистите по безопасност и здравеопазване да се справят с ISO 45001. Преди публикуването на стандарта, IOSH ще предостави насоки на членовете, които ще им помогнат да вземат решения дали да приемат ISO 45001 и ако е така, как да го направят. 

Източник на материала: IOSH

календар

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама