Заболявания от биологични агенти

последно актуализиранa на 26.03.2018

Известно е, че биологичните агенти причиняват здравословни проблеми. Според проучването за европейските условия за работа през 2015 г. нарастващата част от европейските работници са изложени на инфекциозни агенти на работното място. Биологичните агенти включват вируси, бактерии, гъбички и паразити и могат да причинят здравословни проблеми или директно или чрез излагане на сродни алергени или токсини.

Работната експозиция на биологични агенти може да бъде свързана с няколко здравословни проблеми, включително инфекциозни заболявания, рак и алергии. Някои биологични агенти също могат да навредят на неродените бебета.

Работещите в определени сектори, като здравеопазването и ветеринарните служби, селското стопанство, управлението на канализацията и лабораториите, са особено изложени на риск. Тези работници могат да работят директно с микроби или да бъдат изложени на тях чрез контакт с например, телесни течности или почва. Ако източникът на експозиция на биологичен агент е известен, относително лесно е да се предотвратят неблагоприятните ефекти върху здравето. Управлението на риска от неизвестни източници на експозиция е много по-трудно. 

Прочетете пълната статия в OSHwiki


EU OSHA

 

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама