"Несигурността и невежеството" водят до повишени рискове от смъртни случаи причинени от азбест

последно актуализиранa на 10.04.2018

Близо един от всеки четирима строителни работници в Обединеното кралство смятат, че са били изложени на вредното въздействие на азбеста, като по този начин са застрашени от по-голям риск от поява на ракови заболявания на по-късен етап на живота си.

С потенциално половин милион сгради, съдържащи този смъртоносен минерал, служителите в много отрасли ежедневно рискуват да бъдат изложени на вредното му въздействие - продължавайки тенденцията британците са застрашени от най-висок риск да умрат от мезотелиом, най-смъртоносният рак, свързан с азбеста.

Институцията за безопасност и здраве при работа на Великобритания (IOSH) разкрива констатациите от проучване, което има за цел да установи колко строителни работници знаят за тази опасност в деня, в който стартира кампанията за справяне с експозицията на азбест в световните работни места.

Макар мнозинството да е запознато с представените рискове, една трета от участниците в проучването никога не са проверявали регистъра за азбест преди да започнат работа по нов обект - като почти половината от тях дори не знаят, че съществува такъв регистър. Почти един от всеки петима отговорили заявява, че ако открият азбест няма да са наясно какво точно трябва да направят.

Водещи учени и експерти по безопасност и здравеопазване изразиха загриженост относно констатациите. Заедно с IOSH, те призовават работодателите във всички сектори да гарантират, че не излагат служители на риск.

Д-р Лесли Ръстен, новият председател на Консултативния съвет на Обединеното кралство за промишлени наранявания и водещ експерт по канцерогенни вещества на работното място, заяви:

"Това, което тези нови резултати от проучването потвърждават е, че въпреки че хората са чували за азбеста и знаят какви са последиците от това, че са изложени на неговото вредно влияние, те не са сигурни как да проверят дали е налице риск за здравето им и може би не знаят какво да правят със самия азбест.


"Несигурността и невежеството около това как да се предпази работникът от вдишване на влакната е дълбоко обезпокоителен.

"Това се отнася особено за малките фирми, едноличните търговци и по-възрастните работници. От решаващо значение е да ги достигнем, да ги информираме за рисковете и за това как те могат да бъдат управлявани, за да се гарантира, че бъдещото им здраве няма да бъде компрометирано".


Азбестът е забранен в 62 държави. Великобритания го забрани през 1999 г., но много сгради, построени преди това време, го съдържат. Той може да се намери в много продукти, включително покриви, покрития, изолационни дъски, въжета, прежди и плат.

Азбестовите влакна са невидими с обикновенно око. Когато се вдишват, те могат да се залепят в лигавицата на белите дробове, причинявайки сериозни заболявания с течение на времето, включително фатални ракови заболявания като мезотелиом.

Според Изпълнителната агенция за здраве и безопасност само във Великобритания всяка година най-малко 5 000 души умират от рак, свързан с азбест, причинен от експозиция на работното място.

В световен мащаб азбестът претендира за над 107 000 живота годишно. Въпреки това годишно около 125 милиона души все още са изложени на азбест по време на работа.

Преди да стартира четвъртата фаза на кампанията "Няма време за загубене", IOSH възложи на "Одиум" да проучи 500 строителни работници, за да се установи мащаба на проблема.

Основните констатации включват:

• 59% са били информирани за рисковете, свързани с азбеста и редовно са минавли опресняващи обучения; 15% никога не са били информирани

• 23% казват, че са били изложени на азбест; като само 27% заявяват, че не са били изложени

• 32 на сто никога не са проверявали регистъра за азбест преди да започнат работа по нов обект, като 15 на сто от тях не са знаели за регистъра

• 18% казват, че ако открият азбест или няма да бъдат напълно сигурни или няма да имат представа какво да правят с него

Докато проучването се проведежда сред строителни работници, рисковете от експозиция на азбест все още присъстват на много работни места.

Крейг Фойл, президент на IOSH, заяви, че проучването също така показва, че не се правят достатъчно мерки за защита на работниците.

Той каза: "Азбестът е забранен в Обединеното кралство и в други страни поради една единствена причина: той е опаснен. Изумително е да видите колко хора умират от излагането на азбест всяка година. Това са повече от 100 000 семейства, страдащи от опустошението от един изгубен обичан човек.

"Затова е неприемливо всеки човек на всяко работно място да бъде изложен на азбест. Ясно е обаче, че хората са изложени на него. През следващите десетилетия е вероятно тези хора и техните семейства ще продължат да страдат, освен ако не направим всичко възможно по въпроса.

"Ние призоваваме всички, включително работодателите, да направят правилното нещо за да защитят хората, които работят за тях. IOSH има набор от ресурси, предназначени да помогнат на работодателите да въведат мерки, които да защитават работната им сила."

Сандра Келлет, която е на 60 години и е майка на три деца, страдала от излагане на въздействието на мезотелиом на азбест, докато е била стажантска медицинска сестра, работеща в стара болнична сграда. Сега тя е изправена пред несигурно бъдеще, знаейки, че няма да види как внуците й растат и дори не е сигурна, че ще може да присъства на сватбата на дъщеря си, която е по-късно тази година.

Тя казва: "Приемането на тази болест, която не е по моя собствена вина, ме лишава от бъдещето ми. Отне ми всички надежди и мечти да бъда със семейството и приятелите ми. Вместо да планирам бъдещите хубави поводи със семейство ми, да празнувам и т.н., сега намирам, че мисля за смъртта си, правя планове за погребението ми, така че семейството ми да не бъде натоварено, когато си замина.

"Обичах да върша работата си. Но сега имам смъртна присъда, в следствие на това. Работодателите имат задължението да предупреждават хората, ако има азбест на работното място и да предприемат мерки за предотвратяване на експозицията."


За повече информация относно кампанията и достъп до безплатните ресурси посетете www.notimetolose.org.uk или следвайте кампанията на Twitter @_NTTL.

IOSH 

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама