Пловдив почете загиналите при трудови злополуки

последно актуализиранa на 30.04.2018

На 27-ми април, по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа за 2018 година, екипът на Фондация "Център за безопасност и здраве при работа" бе организатор на редица инициативи. Съорганизатори на мероприятията бяха: кметът на район "Северен" към Община Пловдив, "Бултекс 99" ЕООД, Медицински университет – Пловдив, Клубът на специалиста по безопасност и здраве при работа“ в град Пловдив.

Денят започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите при трудови злополуки в Пловдив.
Към повече внимание на работното място, спазване на законите, наредбите и инструкциите призова председателят на Търговско-промишлената камара Добрина Проданова, като сложи акцент на най-младите, които тепърва навлизат в работна среда. "Тази година най-важното е да научим младите, че безопасното работно място не е дадено по природа, а е наша дейност", допълни тя.
Да изразят почитта си към паметта на починалите в резултат на трудови злополуки или от професионални заболявания, на възпоменанието пред паметника разположен пред спортна зала "Строител" присъстваха още Георги Титюков – заместник кмет по "Спорт, младежки дейности и социална политика" към Община Пловдив, Владимир Глухов – председател на управителния съвет на Фондация "Център за безопасност и здраве при работа", , Атанас Чернаев - директор ОД "Инспекция по труда", Александър Загоров – конфедерален секретар КТ "Подкрепа", гр. София, Атанас Кръстев – председател на СРС "Подкрепа" – Пловдив, Кирил Тюлев – Регионална Строителна камара Пловдив, инж. Ральо Ралев - кмет на район "Северен", Лариса Кътова - зам. кмет район "Северен" към Община Пловдив, Тодор Конарски – ТП НОИ – Пловдив, Николай Димитров – началник сектор в Дирекция "Регионална служба по заетостта" Пловдив. На събитието присъстваха и членове на Клуба на специалиста по безопасност и здраве при работа, като в качеството си на представители на пловдивски предприятия също поднесоха венци и цветя пред мемориала.

Програмата продължи с посещение на новата учебна база на Медицински университет Пловдив. Официалната част на събитието бе открита лично от ректора на университета - Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – "Формулата на успеха на МУ – Пловдив в областта на безопасните условия на труд се дължи на чудесната работа в екип, профилактиката и синхронизираните действия във всички насоки. Университетът осигурява всички четири условия за безопасна работа - ресурси, пари, желание и подкрепа от ръководството".
Изключително интересно за гостите бе запознаването с дейността на Медицинския симулационен-тренировъчен център към МУ – Пловдив. Той е единствения в България и един от най-добрите в Европа и в него се обучават както студенти, така и лекари от различни специалности - интернисти, пулмолози, кардиолози, гастроентеролози, ревматолози, анестезиолози, токсиколози, невролози, хирурзи, неврохирурзи, съдови хирурзи, ортопеди, АГ-специалисти, педиатри и много други.

Поредицата събития завърши с атрактивни демонстрации за безопасно лято, организирани на територията на ЦТБ "Бултекс 99", участие в които взеха над 110 деца, ученици в ОУ "Димитър Димов", гр. Пловдив.
Своето приветствие към децата и апел да се забавляват безопасно, отправи кметът на район "Северен" Ральо Ралев.
Експерти на МВР и "Пътна полиция", в лицето на инсп. Ботьо Гиргинов и ст. инсп. Борис Джокалов – РУ Труд, демонстрираха на децата как да се движат правилно по пътищата.
От "Пожарна безопасност" пък призоваха ученицте "да не си изграят с огъня" показвайки им как работят противопожарните средства. За това как се оказва първа помощ и какво трябва да правят в кризисни ситуации, малчуганите научиха от представители на "Български червен кръст", Пловдив, а екип от експерти, представители на домакините показаха защо не бива да се играя на строителните площадки и какви опасности се крият там.
Програмата завърши с подаръци за децата, като в специална игра някои от тях имаха възможността да спечелят безплатни билети за посещение на провелия се в събота баскетболен мач на "Академик Бултекс 99".
Да подкрепят инициативата на демонстрациите присъстваха още: комисар Венелин Младенов – ОД МВР Пловдив, гл. инсп. Александър Дейлянов – началник РУ Труд, комисар Георги Мишляшки – началник Трета районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Стоян Стратиев – пом. Директор на ОУ "Димитър Димов", гр. Пловдив, Лариса Кътова – зам. кмет на район "Северен" към Община Пловдив.

КЪМ ГАЛЕРИЯТА!!!

 

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама