Световната здравна организация стартира "Световен план за действие на СЗО за физическата активност и здравето 2018-2030: По-активни хора за по-здравословен свят".

последно актуализиранa на 08.06.2018

"Активността е от решаващо значение за здравето, но в съвременния свят поддържането на такава става все по-голямо предизвикателство, главно защото нашите градове и общности не са проектирани по правилния начин", каза д-р Тедрос – генералният директор на СЗО.

Навсякъде по света, един на всеки пет възрастни и четирима на пет подрастващи (11-17 години) не са достатъчно физически активни. Момичетата, жените, възрастните хора, по-бедните, хората с увреждания и с хронични заболявания, маргинализираното население и местните хора имат по-малко възможности да бъдат активни.

Редовната физическа активност е от ключово значение за предотвратяването и лечението на незаразни заболявания като сърдечни такива, инсулт, диабет и рак на гърдата и дебелото черво.

Планът за действие показва как държавите могат да намалят физическото бездействие при възрастни и юноши с 15% до 2030 г.

Физическото бездействие е много повече от едно здравословно предизвикателство: финансовите разходи също са огромни. В световен мащаб физическата активност се оценява на стойност 54 млрд. щатски долара в директна медицинска помощ, от които 57% се поемат от публичния сектор и допълнителни 14 милиарда щатски долара се дължат на загуба на производителността.
 
Източник: СЗО

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама