1-ви АВГУСТ - Световен ден за борба с рака на белите дробове

последно актуализиранa на 01.08.2018

Световният ден за борба с рака на белите дробове (1-ви август) се организира от Форума на международните респираторни организации (FIRS) с цел на възпоменаване и подкрепа към хората, засегнати от рака на белите дробове. FIRS е организация, в чиито състав са включени водещи международни респираторни организации, които работят заедно за подобряване на здравето и благосъстоянието на белите дробове на хората по цял свят.

Според организацията ракът на белите дробове продължава да бъде едно от най-често срещаните ракови заболявания, като витае твърдението, че то отнема повече човешки животи годишно, отколкото тези на гърдата, дебелото черво или на простатата. Световният ден за борба с рака на белия дроб е чудесна възможност за всички ни да повишим осведомеността за този проблем, като подчертаваме ключовите рискови фактори, както и възможностите за скрининг и лечение.


Някои факти:

 Ракът на белите дробове е най-разпространеният рак в световен мащаб – за 2012 година са оценени 1,8 милиона нови и 1,6 смъртни случая на рак.

 Ракът на белите дробове е причината за 1 на всеки 5 смъртни случая (от 1,59 милиона смъртни случая това са 19,4%).

 Най-високият процент на рак на белите дробове е в Северна Америка (33.8) и Северна Европа (23.7), с относително висок процент в Източна Азия (19.2) и най-нисък процент в Западна и Средна Африка (1.1 и 0.8).

 Повече от 90% от страните с високи доходи съобщават, че в страната им са налични услуги за лечение на рак на белите дробове, в сравнение с по-малко от 30% при страните с ниски доходи.

Използваме случая да Ви напомним и за кампанията „Няма време за губене“ на Институцията по безопасност и здраве при работа на Великобритания, в рамките на която Фондация ЦБЗР разпространи материали и информация относно респирабилния кристален силициев диоксид. Материалите можете да намерите и свалите от тук!


Източници на материала:

Institution of Occupational Safety and Health

Forum of International Respiratory Societies
 

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама