Национална научно-практическа конференция гр. София

последно актуализиранa на 02.11.2020

 На 29.10.2020г. в Конферентен център Тракия гр. София се проведе Национална научно-практическа конференция на тема:


ПРЕВЕНЦИЯ НА СВЪРЗАНИТЕ С РАБОТАТА МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНИ УВРЕЖДАНИЯ.

АДАПТИРАНЕ НА РАБОТНИТЕ МЕСТА И ЗАЩИТА НА РАБОТНИЦИТЕ ОТ КОВИД 19.

Конференцията бе организирана от Фондация “Център за безопасност и здраве при работа“, с подкрепата на ИА “Главна инспекция по труда“ при МТСП .

Целта на конференцията е  отбелязване на Европейската седмица по Безопасност и здраве при работа  и промоция на кампанията „Здравословни работни места“,  под надслов „Облекчете товара“, (2020-2022г.), на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (ЕАБЗР).

Фокусът на двегодишната кампания  на ЕАБЗР  е повишаване на осведомеността относно свързаните с работата мускулно-скелетните смущения и как да ги предотвратяваме и контролираме. Засегна се и темата за Ковид 19, като основно се разглеждаше как вирусът влияе на психиката, стреса и страха от неизвестното.

Конференцията откри инж. Стефан Башев, Управител на Фондация “Център за безопасност и здраве при работа“.

С присъствието си ни уважи г-жа Румяна Михайлова, изпълнителен Директор на ИА “Главна инспекция по труда“ , която прочете своето приветствие и изказа благодарности към Фондацията за куража да проведе конференцията въпреки обстановката. 

Д-р Дарина Конова - фокусната точка от България за Европейската агенция по безопасност и здраве при работа в Билбао, представи приветствието на г-н Лазар Лазаров, Зам. Министър на Министерството на труда и социалната политика. Д-р Конова ни запозна със статистики свързани с актуалната тема, която бе и основата на конференцията – Мускулно-скелетни смущения в резултат на работа.

Поздравление оправи и г-н Огнян Атанасов – КНСБ. Г-н Атанасов ни информира за инициираното проучване свързано с МСС при работа, което се е провело сред над 2000 члена на КНСБ преди две седмици . Проучването се е провело в три основни работни сфери – Здравеопазване, Лека промишленост и Строителство.

Г-н Александър Загоров – КТ Подкрепа, изрази очарованието си от стила на работа на Фондация “Център за безопасност и здраве при работа“.


 
ПЪРВИ ПАНЕЛ – Мускулно-скелетни увреждания

 

Главен инспектор г-н Александър Борисов – ИА „ГИТ“ при МТСП изнесе първата лекция за деня на тема:

Мускулно-скелетни увреждания – акцент на двегодишната кампания на Европейската агенция по безопасност и здраве. Проблеми, оценка на риска, превантивна дейност, контрол.

Втората лекция от първи панел изнесе Инж. Албена Георгиева Арабова – Директор ITW на тема:

Статична работна поза – проблеми, оценка на риска и превантивна дейност в АЙ ТИ ДАБЪЛЮ АПЛАЙАНС КОМПОНЕНТС ЕООД , град Пловдив

Инж. Арабова не успя да присъства лично на конференцията, но благодарение на наши специалисти и професионалисти бе осъществена онлайн връзка и презентацията бе изнесена.

Последната лекция от първи панел изнесе Д-р Дарина Кръстева – Ръководител СТМ при КЦМ АД – гр. Пловдив на тема:

Профилактика на гръбначни заболявания – добри практики КЦМ АД
Д-р Кръстева нагледно представи няколко прости, но при редовна практика ефикасни упражнения за грижа на гръбнака и кръста.


ВТОРИ ПАНЕЛ - АДАПТИРАНЕ НА РАБОТНИТЕ МЕСТА И ЗАЩИТА НА РАБОТНИЦИТЕ ОТ КОВИД 19

 

Първата лекция от втори панел на Национална научно-практическа конференция изнесе Николай Дебовянов – Зам. Управител на Бултекс 99 на тема:

 Адаптиране на работните места в Бултекс 99 ЕООД за ограничаване на опасността за разпространение на Ковид 19. Работа от къщи за определена категория работещи. Мерки и проблеми.


Д-р Жанета Рачева СТМ Аурубис България АД, гр.Пирдоп изнесе втората лекция във връзка с защитата на работниците от Ковид 19. Темата на лекцията бе:

Защита на работещите в условия на пандемия в Аурубис България АД. Добри практики.

Национална научно-практическа конференция завърши с лекцията на Д-р Светла Савчева - Психолог, Преподавател в ТУ - гр. Габрово. Тематиката на лекцията бе съсредоточена главно върху психическото здраве на човека:

Психично здраве в условията на Ковид 19 . Баланс между личен и професионален живот.

 

 

 Всички презентации може да намерите тук ===>  https://bit.ly/37Xph8K

 


Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама