Умора при шофиране

последно актуализиранa на 29.07.2015

Умората е физическото и умствено увреждане, предизвикано от недостатъчната почивка в продължение на период от време. В идеалния случай, хората се нуждаят от поне 7/8 часа сън всяка нощ. Водачите, страдащи от недоспиване са изложени на риск от "заспиване/клюмване" по време на шофиране и значително увеличаване на техния риск да бъдат въвлечени в катастрофа. Смята се, че всяка година в Ирландия 1 на всеки 5 смъртни случая на шофьори, се случва в следствие на фактора умора. Освен това, отново под въздействието на умората, последствията при евентуален сблъсък са три пъти по-вероятно да бъдет фатални или да доведат до сериозни наранявания, поради високата скорост на удара и липсата на възможно действие за избягване на ситуацията. Според проучване, проведено от RSA през 2014 г., разглеждащо нагласите на шофьорите към умора на водача, се установява, че 1 на всеки 10 шофьора е загинал при управление на МПС в следствие на умората.
Проучването показва също, че шофьорите, чията работа е свързана с шофиране, както и тези, които признават, че шофирането след употребата на макар и минимално количество алкохол, са имали по-висока от средната честота на заспиване зад волана (почти 1 към 5 заспали на волана).
Като част от новата кампания на Road Safety Authority (RSA), ръководени рекламна кампания за повишаване на информираността за опасностите от умора на водача, е създадена и първата им 40 секундна ТВ реклама. Тя осигурява полезни съвети за водачите за това какво да направят, ако се чувстват сънливи, докато шофират. Ако се чувствате сънлив по време на шофиране, това е същото както когато шофирате с над допустимата норма консумиран алкохол.
Посланието на рекламата е да бъдат разпознати признаците за прекомерно ниво на умора, съвети как да продължите пътуването си до безопасно място, след това да спрете и поспите за около 15-20 минути. Това би трябва да ви даде възможност да продължат да шофирате.

The RSA дава следните съвети за уморени водачи:
⇒ Спрете на охраняван паркинг или друго сигурно място и подремнете за поне 15 минути (настроите аларма на телефона си). Това е най-важната тактика.
⇒ Вземе кофеинови напитки (например две чаши кафе съдържат около 150 mg кофеин).


Повече информация за умора на водача е на разположение на www.rsa.ie

За да видите рекламата, моля натиснете ТУК! 

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама