Две нови изследвания подчертават значимия принос на агенциите на ЕС към гражданите и администрациите

последно актуализиранa на 06.12.2016

45-те агенции на ЕС и съвместните предприятия имат огромен принос за икономическото и политическо развитие на Европейския съюз, съгласно две нови проучвания, представени днес (06.12.2016 г.) по време на Форума на агенциите на ЕС на Европейския Парламент. Проучванията подчертават, че докато агенциите на ЕС представляват по-малко от 0,8% от годишния бюджет на ЕС, техния принос ще има широко разпространено въздействие върху гражданите, промишлеността и политиката.
Първото проучване анализира ефективността на разходите на седемте агенции на ЕС, работещи за подкрепа на вътрешния пазар, и начинът по който те намалят общите разходи за данъкоплатците. Второто такова се фокусира върху приноса на 44 агенции и съвместни предприятия към Стратегия Европа 2020 и програмата на Комисията Юнкер.
Проучванията ще бъдат обсъдени и утре по време на първия форум на Европейските агенции в Европейския парламент. Заместник-председателят на Европейския парламент, Марийд МакГинес и Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия, са говорители на събитието.
Антонио Скампинос, изпълнителен директор на интелектуалната собственост на офиса на Европейския съюз (EUIPO), който в момента е председател на Мрежата на агенциите на ЕС, заяви: "Европейските Агенции са познатото лице на ЕС за много европейци, които доставят важни услуги по места за сравнително малка част от общия бюджет на ЕС - по-малко от 0,8%, за да бъдем точни. С други думи, те струват € 1.23 евро на гражданин на ЕС." 

Източник на материала: Мрежа на Европейските агенции https://euagencies.eu/
 

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама