Инспекцията по труда с грамота за постиженията й в борбата със сивата икономика

последно актуализиранa на 13.06.2017

Изпълнителна агенция "Главна инспекцията по труда" беше отличена за административни практики, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата в националния конкурс "Икономика на светло", организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Грамотата бе връчена на изпълнителния директор на Агенцията инж. Румяна Михайлова от председателя на УС на АИКБ Васил Велев на събитие, на което гост беше и премиерът Бойко Борисов. Инспекцията получи признание за цялостната си дейност, насочена към борбата със сивата икономика.

Признанието е изключително ценно, тъй като се връчва от организация на работодателите, което е оценка за ролята на ИА ГИТ и в частност на инспекторите по труда, в подкрепата на коректния бизнес чрез упражнен ефективен контрол върху некоректните работодатели и ограничаване на нелоялната конкуренция.

Инспекцията по труда беше номинирана за наградата "Икономика на светло", заедно с още три администрации – Министерство на финансите, Националната агенция за приходите и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност при МС (БОРНОР), в категорията „Нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“. Приза получи НАП за томболата с касови бележки, която цели да се популяризира сред обществото важността на издаването на касов бон като начин за предотвратяване на сиви практики като укриването на обороти от търговците.

Институтът за пазарна икономика спечели наградата "Икономика на светло" в категорията за личност или организация, допринесла за ограничаване на неформалната икономика. Журналистът Ивайло Лаков от телевизия Bloomberg – България получи наградата в категорията за журналист и медия, допринесла за промяна на обществените нагласи към сивата икономика.

Националният конкурс "Икономика на светло" откроява забележителни и вдъхновяващи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и награждава водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики. По този начин АИКБ цели да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика, да поощри предприемането на активни действия в тази посока и да популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Източник: Главна инспекция по труда 

Научете повече за конкурса ТУК

Абонирай се за новини

E-mail:

Успешен абонамент

Грешка, E-mail адреса е вече регистриран!


Реклама